Cele Mai Frumoase Cărți din România expuse la IAȘI

24 mai – 9 iunie 2017
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași
Sala Multimedia

Strada Păcurari 4 / 700511 Iași, România
Program de vizitare: L-V, 10:00 – 17:00

Expoziția Cele Mai Frumoase Cărți din România. Selecţia 2014 – 2016 prezintă o parte dintre titlurile nominalizate sau premiate în cadrul ultimelor 3 ediții ale concursului național de design de carte Cele Mai Frumoase Cărți din România. Expoziţia este organizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu şi face parte din seria manifestărilor incluse în Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE 2017).

Selecția include cărţi nominalizate sau premiate la diferite categorii ale concursului, dintre care amintim: Marele Premiul / Premiul I, Premiul pentru Ilustraţie de Carte, Premiul pentru Carte pentru Copii, Premiul pentru Tânăr Designer, Premiul pentru Album, menţiuni speciale ale juriului etc. Titlurile expuse au fost selectate de un juriu internațional care a analizat raportul dintre conţinut, formă și publicul-ţintă căruia i se adresează cartea, adecvarea designului la tema cărţii, intenţia concepţiei vizuale și concretizarea în produsul finit. Au fost apreciate lucrările care au un grad crescut de originalitate și inovaţie în conceptul editorial, în abordarea designului, precizia și acurateţea execuţiei tehnice, atât în realizarea machetei grafice, cât și în producţia cărții obiect.

iasi_iuni_01

 

Cele Mai Frumoase Cărți din România este un proiect cultural dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cărții văzute ca obiect. A fost inițiat ca platformă de dezbatere, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg. Este coordonat de Asociația pentru Performanță și Cultură (APC), o organizație nonguvernamentală independentă, care dezvoltă proiecte transversale adresate în special tinerilor, în scopul de a susține dezvoltarea unui spirit critic și încurajarea creativității. Asociația a multiplicat activitățile derivate din tematica concursului prin conferințe, ateliere, întâlniri profesionale, participarea cărților realizate de ilustratori / designeri români la târgurile de carte din străinătate și din România.

Cele Mai Frumoase Cărți din România. Selecţia 2014 – 2016 face parte din proiectul Cele Mai Frumoase Cărți din România itinerante în 2017, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În cele 5 ediții de până acum ale concursului, juriile formate din specialiști români și străini au evaluat peste 1000 de cărți, au acordat distincții pentru 49 de cărți frumoase și au selectat un număr total de 180 de titluri finaliste, care au fost expuse la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timișoara, Brașov, Constanța, Frankfurt, Leipzig, Londra, Paris, Budapesta, Istanbul, Bologna, Shanghai etc.

În fiecare an, juriul concursului național de design de carte Cele Mai Frumoase Cărți din România este format din specialiști din domeniul editorial și al designului de carte și include un consultant de specialitate din altă ţară decât România. Printre membrii juriului au fost: Annette Lucas, Corinne Trovarelli, Valéria Vanguelov, Geraldine Lay, Uta Schneider, Arina Stoenescu, Timotei Nădășan, Alexe Popescu, Mircia Dumitrescu, Vlad Arghir, Matei Câlția, Nicu Ilfoveanu, Radu Manelici, Stela Lie, Mihaela Paraschivu, Agnes Keszeg, Raluca Neamu, Anamaria Pravicencu, Anca Verona Mihuleț, Arnold Estefan, Otilia Mihalcea, Barna Nemethi, Roxana Jeler, Angela Rotaru, Dinu Dumbrăvicean, Daniela Chiorean, Hajdú Áron.

Share articol