15 ianuarie – 19 februarie 2017
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
(Str. Londra nr. 39, sector 1, București)
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00
Acces gratuit
C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016). este o expoziție retrospectivă, care prezintă o selecție de titluri nominalizate sau premiate în cadrul diverselor categorii ale concursurilor naționale de design de carte, edițiile 2012 – 2016. Selecția include realizări ale artiștilor și specialiștilor din domeniu, care se raportează la valorile culturii naționale prin ilustrație, texte, autori prezentați, de la cărți despre istoria și teoria artei și culturii (Tzara. Dada. Etc.), la cărți pentru copii (Povești din calendar), albume (Maramureșul meu) sau la cărți de autor (Praf de zâne). Proiectul își propune promovarea şi susţinerea valorilor culturale naţionale și contemporane, în contextul sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale.

Credit foto: Cristina Toma și Despina Hașegan
C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016) este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, instituție care, între altele, își propune promovarea cărții, a scriiturii. În acest fel se afirmă un firesc sentiment de continuitate cu tradiția dar și legătura cu cultura vie, contemporană.

Credit foto: Cristina Toma și Despina Hașegan
Publicul va fi invitat la o serie de evenimente și activități, dintre care nu vor lipsi întâlnirile cu profesioniști din domeniul cărții, ateliere pentru copii, lansare de revistă.

Credit foto: Cristina Toma și Despina Hașegan
În cadrul acestui proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin linia dedicată Zilei Culturii Naționale*, au avut loc o serie de ateliere pentru copii și întâlniri cu publicul, realizate în expoziția C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016), deschisă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București în perioada 15 ianuarie – 19 februarie 2017.
Asociația Da`DeCe a organizat activități pentru copiii cu vârste de 7 – 10 ani, unde participanții au discutat, au citit, s-au jucat și au lucrat împreună cu autori și ilustratori de carte pentru copii. Invitate la cele 4 ateliere au fost scriitoarele Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu și ilustratoarele Cristiana Radu și Veronica Neacșu. Programele au reunit aproximativ 120 de participanți, copii și părinți.
Atelierele organizate cu ocazia lansării numărului 10 din revista Ghidul pozneț de cultură au animat deopotrivă spațiul expoziției, dar și alte săli ale muzeului, într-o experiență completă și complexă de vizitare. Organizatorii au propus copiilor de 7 – 12 ani și părinților lor ateliere de lectură, de jocuri și hărți, de scriere și ilustrare creativă, care au reunit aproximativ 60 de participanți (copii și părinți).
Discuția despre cartea și ilustrația de carte pentru copii, Cartea cu poze, a prilejuit întâlnirea publicului cu specialiști din domeniul cărții: scriitori, ilustratori, editori. Invitatele Cosminei Chituc, moderatoarea evenimentului, au fost Iulia Iordan, Victoria Pătrașcu, Cristiana Radu și Roxana Jeler. În cadrul întâlnirii s-au dezbătut subiecte relevante pentru profesioniștii implicați în procesul realizării cărții pentru copii, care au generat discuții intense între cei 25 de participanți.
„Câștigul real îl văd în interacțiunea cu publicul și în cunoașterea unor oameni noi, pasionați / interesați de același subiect. Părinții/ educatorii/ ilustratorii care participă sunt în mod real interesați de cartea pentru copii și mi se pare că se adună împreună nu atât pentru a afla ceva nou, cât mai ales pentru a-și confirma niște păreri și pentru a vedea ce e de făcut. Mi se pare că simt o nerăbdare de a face, de a acționa, de a concretiza într-un fel ceea ce ne mână pe toți în luptă.” (Roxana Jeler)
Finalul proiectului a fost marcat de întâlnirea profesională cu tilul CARTE DE ART-IST /comunitate, organizată în colaborare cu Galeria Posibilă, fiind moderată de Matei Câlția. Evenimentul a fost gândit în continuitatea activităților desfășurate în cadrul platformei „experiment tipografic”. Printre invitați s-au aflat Nicu Ilfoveanu, Mihai Barabancea, Sorina Vazelina, Veronica Neacșu. Întâlnirea a reunit 50 de participanți, artiști, curatori, fotografi, graficieni, scriitori, editori, care au discutat despre cartea de artist și despre nevoia de a crea o platformă care să reunească, să promoveze și să sprijine aceste inițiative. Evenimentul a prilejuit stabilirea de relații noi în cadrul comunității și programarea unor întâlniri profesionale lunare.
Notă*
C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016) este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și a făcut parte parte din seria manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale.
C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016) este o expoziție de design de carte, care prezintă o selecție de titluri nominalizate sau premiate în cadrul concursului național de design de carte, edițiile 2012 – 2016. Selecția include realizări ale artiștilor și specialiștilor din domeniu, care se raportează la aspecte specifice ale culturii și spațiului românesc prin ilustrație, texte, autori prezentați, de la cărți despre istoria artei și culturii (Tzara. Dada. Etc.), la cărți pentru copii (Povești din calendar), albume (Maramureșul meu) sau la cărți de autor (Praf de zâne). Proiectul promovează valorile culturale naţionale contemporane, în contextul sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale.
Publicul a fost invitat la o serie de evenimente și activități, printre care și întâlniri cu profesioniști din domeniul cărții, ateliere interactive pentru copii si adulți.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale
Parteneri:Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții, Asociația Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Francez din București, Biblioteca Națională a României, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Delegația Valonia-Bruxelles, Galeria Plan B, Clubul Ilustratorilor, UAD, UNARTE, Agressione Group, Global Mindscape, Asociația K’arte, Casa Artelor – DJC Timiș, Librăria Engleză Anthony Frost, Minitremu, Librăria Habitus, Asociația Harap Alb, Asociația Idioma, Asociatia de prietenie Ille et Vilaine Sibiu, Radio România Cultural, Clubul Scriitoarelor, Radio France Internationale România, Observator cultural, Liternet, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Designist, Revista Arta, Arhitext, Agenția de carte, Bookaholic, The Institute.
Date de contact :
Despina Hașegan
O722 437747
Ilustrație / Graphic Design afiș expoziție: Sorina Vazelina
Foto ateliere: Despina Hașegan