img_7746

expo 2016

Cele mai frumoase cărți din România

Concursul național de design de carte, ediția a V-a

10.11 – 15.12 2016

Curator: Anca Verona Mihuleț

Instalație pentru expunere: Raluca Popa

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă și Cultură

Coordonator MNAC: Mălina Ionescu

Expoziția Cele Mai Frumoase Cărți din România 2016 poate fi vizitată până în 15 decembrie, la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, la parter – subpantă.

Cartile finaliste selectate in concursul national de design de carte, editia a V-a sunt prezentate într-o instalație concepută de Raluca Popa, alături de o selecţie de cărţi de artist şi obiecte care au la bază hârtia sau care au fost inspirate de viaţa cărţilor, extrase din colecţia Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

Lista completă a cărţilor din expoziție poate fi consultată la adresa http://celemaifrumoasecarti.ro/2016/09/finalistii-2016/?preview=true

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Instalaţia care ocupă spaţiul terasat de la parterul muzeului este creată dintr-o suită de bănci bisericeşti proiectate în stil art nouveau de către arhitectul transilvănean Fritz Balthes la începutul secolului XX pentru Biserica Evanghelică din Cisnădie (judeţul Sibiu). Expunerea prezintă o dimensiune istorică şi încărcată a relaţiei dintre autor şi cartea frumoasă, determinată de echilibrul dintre designul, conceptul tipografic şi conţinutul celor 44 de cărţi aflate pe lista scurtă a juriului. Cărţile frumoase contemporane împrumută din limbajul tehnic al manuscriselor medievale, în primul rând din această relaţie directă cu hârtia, în timp ce tehnica actuală deschide drumul spre experiment şi spre acel vârf al piramidei care este cartea-obiect. În anul 1990, un grup de artişti şi critici de artă din România au organizat expoziţia cARTe. Object-books made by Romanian artists [cARTe. Cărţi-obiect realizate de artişti români], cu intenţia de a comemora incendierea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti în ultimele zile ale Revoluţiei.

În contextul expoziţiei Cele mai frumoase cărţi din România vor fi prezentate unele din lucrările realizate atunci, care au fost incluse în colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană.

 

Share articol

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone